Samsun Tüketiciler Birliği Başkanı Av. Bolat, kentte tartışılan davalık parkomat sistemini Ankara’nın sorunsuz bir şekilde kaldırdığını belirterek, sistemi 3 yıl sonra referanduma götüreceğini açıklayan Başkan Şahin’in sistemi kaldırma yetkisi olduğunu söyledi. 

Samsun’da davalık olan ve sürekli tartışılan parkomat sistemi ile ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, parkomat sisteminin ihalesini alan firma ile imzalanan sözleşmenin 3 sene sonra bittiğini belirterek, sözleşme bitiminde sistem ile ilgili halk oylaması yapacaklarını açıklamıştı. Samsun Tüketiciler Birliği Başkanı Av. Arslan Bolat, parkomat sisteminin yasal olmadığı ile ilgili birçok mahkeme kararı olduğuna dikkati çekti. 

Sistemin 3 yıl sonra referanduma götürüleceğinin açıklanmasının aslında sistemin hukuksuzluğunu ortaya koyduğunu söyleyen Bolat, 'Sistem 2012 yılında işletmeye alındı. Bildiğim kadarıyla firma ile imzalanan sözleşme kapsamında 10 yıl sonra sistemi belediyeye devredecekler. Belediye Başkanı sözleşmeyi iptal etmesi durumunda Büyükşehir Belediyesi’nin 6 milyon lira tazminat ödeyeceğini belirtiyor. Böyle bir şart konulmuş olabilir ama 3 yıl sonra halk oylamasına sunulması demek, sistemin hukuka aykırı olduğunun ispatı söylemidir.' dedi. 

DAVA DANIŞTAY’DA 

Ankara’da ve bazı büyükşehirlerde parkomat sisteminin sorunsuz ve tazminatsız bir şekilde kaldırıldığını hatırlatan Bolat, 'Bunun orta yolu sistemi kaldırmaktır. Açtığımız davalarda ceza iptal kararları çıktı. Parkomatın çalışma usullerini belirleyen dava ise Danıştay Dava İdareler Kurulu’nda devam ediyor. Cezaların iptali konusunda artık Asliye Hukuk Mahkemeleri de yetkisizlik kararı veriyor ve Tüketici Mahkemelerine yönlendiriliyor. Böyle bir tabloda vatandaşı mağdur eden ve isyan ettiren sistem kaldırılmalı. Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin’in yetki elindedir' diye konuştu


Kaynak : hedefhalk.com